torsdag 8 februari 2018

Dra ner på kostnader

Under 2017 var som sagt ett fokus att dra ner på onödiga och nödvändiga kostnader. Och som vi lyckades. På bara ett år har vi lyckats minska våra kostnader med mer än 10.000kr per månad!

När året började så hade vi inte direkt koll på vart pengarna tog vägen. Vi kunde betala räkningarna men det var alltid en oro för vad som skulle komma och om det skulle bli något över. Jag tror att detta är ganska vanligt. Ett klassiskt strutsbeteende. Vi hade t.ex. en skuld hos Statoil som vi liksom aldrig blev av med eftersom vi inte hade råd att betala av den helt. Det handlade om ca 4-5000 kr.

Men så bestämde vi oss som sagt för att nu ska det bli ordning. Ett av mina första mål var just att bli av med den här Statoil-skulden. Men för att få ordning på allt så behövde vi se över våra kostnader. Det fick ta sin tid men under 2017 så gick jag steg för steg igenom alla våra utgifter. Jag började med de stora som försäkringar men även TV-avtal.

Via Telia hade vi ett abonnemang med ett antal kanaler, som vi aldrig tittade på. Dessa sades upp och vi behöll 1:an, 2:an och 4:an då det bara kostade oss 25kr/månad att behålla dessa (senare sa vi även upp dessa). Bara på detta så minskade jag under 2017 vår månadskostnad med nära 800kr. Vi hade även CMore sport för att jag skulle få se mitt lag i allsvenskan.

Jag kollade upp vad jag hade för alternativ på bredband och upptäckte att Telia hade en kampanj just då. Så jag lyckades sänka bredbandskostnaden med 100kr per månad mot att jag förlängde ett år till (vilket påminner mig om att det snart är dags att se över den igen).

Så gick jag igenom alla våra kostnader och har nu sammanställt alla utgifter i mitt numera allomfattande excel-ark. Jag vet precis vilka utgifter vi har, hur ofta vi har dom och när avtalen går ut och kan omförhandlas. Jag har lagt in påminnelser i kalendern, nu framåt är det bilförsäkringen som går ut till juni och där finns det läge att spara nån hundralapp per månad.

Den riktigt stora skillnaden för mig var när jag under hösten bestämde mig för att gå med i Unionen. Det var stökigt på mitt jobb och jag kände att det redan nu var försent men ändå dags att gå med. Dels för att få ta del av deras fantastiska inkomstförsäkring men även för eventuell hjälp vid stök på jobbet.

Det visar sig att via Unionen har man fantastiska rabatter på försäkringar. Jag sänkte vår hemförsäkring med ca 200kr per månad samt försäkringen på sommarstugan från 3120kr per år till 1500kr per år. Väl värt medlemsavgiften på runt 200kr per månad där jag egentligen från början bara var ute efter inkomstförsäkringen.

Jag hade även kvar under 2017 ett blanco-lån vi behövde ta för att byta tak på våra stugor på landet. Vi fick bara låna på huset till en viss del. Det återstod ca 60.000 tror jag när 2017 började. Jag amorterade bara ca 1300kr per månad för detta inkl. ränta. I tillägg till detta hade vi ett lån på bilen där vi hade över 75.000kr att betala när vi gick in i 2017.
Det var ganska stora kostnader för ränta kopplat till dessa samt att det är riktigt tråkiga utgifter också, att betala av ett blanco-lån och ett billån. Så fort jag kunde höjde jag amorteringstakten för dessa lån.

Utöver dessa justeringar så har vi även fokuserat på de vardagliga utgifterna. För detta tycker jag att Tink är ett helt fantastiskt verktyg. Varje inköp kategoriseras och jag kan väldigt enkelt se vart våra pengar går. Det är också lätt att sätta en budget och kontinuerligt följa upp. Bara genom att faktiskt SE och ha KOLL så blir utgifterna färre och mindre.

En annan aspekt på detta är att vi har så väldigt mycket färre räkningar nu än vi hade för ett år sedan. Jag har alltså minskat antal leverantörer och de som finns kvar har jag pressat ner priserna på. Bara en sådan sak gör att det blir ännu lättare att hålla koll. Jag tror att även detta är en nyckel för att framöver bibehålla och sänka kostnader.

Framåt då?

Jo nu under januari har jag gjort mig en budget för året. Med hjälp av Tink kan jag se hur varje månad har sett ut historiskt, jag vet vad som kommer under året och vilken månad samt att jag även har koll via tidigare nämnda. För min del så är det lättare att följa en budget än att bara jobba på känsla, såväl i arbetslivet som privat. Jag tror och hoppas att budgeten ska hjälpa oss att hålla nere våra vardagskostnader ännu mer.

Men om jag ska sammanfatta mina tips och råd gällande att dra ner på kostnader, för att kunna spara mer så är det detta:


  • Se över alla dina utgifter, en i taget. Hur mycket betalar du och vad kan du betala om du omförhandlar eller byter leverantör
  • Vilka tjänster betalar du för som du inte utnyttjar? Säg upp dessa omedelbart. 
  • Skaffa Tink för att lära dig hur du egentligen beter dig ekonomiskt
  • Gör en budget där du spaltar upp dina inkomster och utgifter för att lättare hålla dig på den nivå du vill vara.
Jag hoppas att dessa tips kan vara någon till hjälp. För min del så har jag med hjälp av detta arbete sänkt vår familjs månadskostnader med mer än 10.000 kr på bara ett år. För mig är detta oerhört inspirerande. Det bästa med detta är att det inte ens märks. Vi lever inte fattigare, vi saknar ingenting. Vi har bara koll och vi kan spara för framtiden.

Statoil-kortet? Det klipptes i juni och firades med en whisky!

Inga kommentarer:

Skicka en kommentar

Målet är viktigare än resan?

Det skrivs väldigt mycket om mål just nu bland ekonomibloggare. Vad är ditt mål? Att bli ekonomiskt oberoende vid XX år? Att gå i pension vi...