tisdag 8 maj 2018

Spartips: Gå med i Unionen

I höstas när det var något stökigt på min arbetsplats kände jag för första gången i mitt liv att det nog skulle vara bra med lite facklig hjälp, eller i alla fall vara beredd på att det skulle behövas.

Tidigare så har jag bara betalat för A-kassa via Unionen (112kr/månad). Men nu när jag för första gången i mitt liv började känna en ganska stor osäkerhet inför att kunna försörja min familj svor jag över min egen dumhet som inte gått med i Unionen tidigare. Unionen har nämligen en väldigt bra inkomstförsäkring. Kortfattat så får du ut 80% av din lön istället för maxtaket som du får via A-kassan. Om du som jag står för ca 70% av familjens inkomster är det ganska viktigt att inte bli av med detta. Men för att få din inkomstförsäkring behöver man ha varit med i Unionen 12 månader och arbetat under den tiden. 80% gäller upp till 60.000kr i månadslön. Mer information om inkomstförsäkringen kan ni läsa här.

Men en trevlig bieffekt av att vara med i Unionen, utöver att man får stöd och hjälp mot en stökig arbetsgivare och bra inkomstförsäkring, är att de också har förhandlat fram väldigt bra rabatter och villkor på andra försäkringar. Under hösten så gick jag igenom vår familjs förskringar för hem, sommarstuga och bil och jämförde priser. Det fanns inte jättemycket att göra, kunde spara in några hundralappar totalt sett om man tittade på de priser som erbjöds på nätet. Men när jag gick med i Unionen fanns plötsligt rejäla rabatter.

För sommarstugan betalade vi via Länsförsäkringar ca 1500kr per halvår. När jag kollade via Unionen kunde vi istället ändra det till exakt samma skydd för 120kr/månad. Det är alltså en besparing på över 1500kr per år. För hemförsäkringen blev det inte riktigt lika stor skillnad, där sparade vi in mellan 30-40% "bara". Nu i juni går bilförsäkringen via Volvia ut och nu ska även den konkurrensutsättas via Unionen.

Att vara medlem i Unionen kostar mig 225kr/månad men när jag summerar - inkomstförsäkring, sparat 1500-2500kr för försäkring så är det för mig givet. Det är trygghet och även sparad krona.

Utöver det så ställde mitt medlemskap till det för arbetsgivaren när de ville göra sig av med mig, de blev rädda och de hade sagt upp mig på fel sätt vilket gjorde att vi istället kunde komma överens om längre uppsägningstid och jag behövde inte infinna mig på kontoret.

Nu är jag på en arbetsplats där inkomstförsäkringen kanske inte känns nödvändig på samma sätt, men jag är ändå glad att jag gick med. För när den väl behövs i framtiden behöver jag inte oroa mig och kan tacka mitt 2017-jag för att jag till slut tog tag i det!

2 kommentarer:

 1. Bra jobbat. Har själv jobbat hårt med alla fasta kostnader. Kör Vimlas mobteleabg för 90 kr / månad, ingen kabeltv, ingen fast tele, halförsäkring på bilen, sänkt lösöret på villaförsäkring etc etc. Har sparat i runda slängar 1500 kr / mån som nu kan gå in i indexfonder.

  SvaraRadera
  Svar
  1. Tack Billy! :)
   Riktigt bra jobbat av dig också! 1500kr/månad är ruggigt bra.

   Radera

Målet är viktigare än resan?

Det skrivs väldigt mycket om mål just nu bland ekonomibloggare. Vad är ditt mål? Att bli ekonomiskt oberoende vid XX år? Att gå i pension vi...