fredag 20 april 2018

Sonen sparar!

Inför 2018 förhandlade vi fram en ny modell för månadspeng för vår äldsta son (10 år). Han har nu istället för månadspeng på 200kr en kvartalspeng på 700kr. Detta för att han ska lära sig att hushålla med pengarna och få de att räcka över en längre period.

För att uppmuntra sparande så har vi dessutom gett honom en bonus - den del av pengen som han väljer att lägga på börsen ger vi lika mycket till på sparandet. Så hans val då är att spara 150 av 700kr vilket då blir 300kr per kvartal. Det är inte jättemycket som så, men tanken är att lära ut ett beteende och få sparandet att bli något naturligt.

Vi inväntade nu till utbetalningen av andra kvartalspengen innan vi gjorde ett inköp men imorse lades en order på 21 st Cloetta. Ett bolag som han känner till, vilket jag också tycker är viktigt. Att han ska vara intresserad och förstå i alla fall vad de sysslar med.

Mellansonen som blir 9 i sommar ville inte köra enligt samma modell, han var helt enkelt inte redo eller där mentalt så han får vänta lite till. Helt okej, de måste vara med på det och förstå valet de gör. Vi kör en ny förhandling inför 2019 och kanske är han redo då?

4 kommentarer:

 1. Kanonbra idé. Jag kopierar den rakt av om det är ok.

  SvaraRadera
 2. Självklart Stojko och tack för din kommentar!

  SvaraRadera
 3. Gilla! Vår fyraåring har ingen fast peng men får pengar då och då som han får göra vad han vill med. Vi pratar mycket pengar och han har insett att billiga leksaker går sönder. Nu sparar han till en 300 kr mammut. Kul att se hur det kommer utvecklas.

  SvaraRadera
  Svar
  1. Hej Billy och tack för din kommentar! Vad roligt att det funkar för er! Vår 4-åring har inget koncept alls om pengar! :D Det är så olika från barn till barn hur mogna de är att prata om pengar märker jag på våra tre.

   Radera

Målet är viktigare än resan?

Det skrivs väldigt mycket om mål just nu bland ekonomibloggare. Vad är ditt mål? Att bli ekonomiskt oberoende vid XX år? Att gå i pension vi...