söndag 14 januari 2018

Hur jag la upp sparandet från början

I maj/juni 2017 förde jag över mina första pengar till Avanza. Då jag hade absolut noll koll så använde jag deras portföljgenerator.

Jag startade två stycken sparanden. Det ena som jag kallade för bilkonto var för att bygga en buffert för reparationer och andra oväntade kostnader för bilen. Det finns aldrig bra tillfällen för bilkostnader och de gräver alltid djupa hål i plånboken. Vi måste ändå ha en bil och för mig är det oftast värt det. Men när man tänker på hur mycket den kostar oss och hur den är vår i alla fall tredje kostnad varje månad på Tink så är det en väldans massa pengar.

Bilkontot tänkte jag att det är pengar som jag kommer att använda inom en kort horisont så jag valde på inställningarna hos Avanza att jag ville ha med ganska lite risk. Det ledde till att det blev lite aktiefonder och lite ränte och obligationsfonder. Jag tror det blev totalt 7 fonder. Jag hade rätt dålig på kostnaden på de som valdes ut och jag tänkte att vi börjar så här så får vi se hur det artar sig.

Det andra sparandet var ett buffertsparande. Mitt första mål där var att spara ihop 200.000 men egentligen är det nog bara att det ska bli precis hur stort som möjligt. Målet kanske är att bli rik?

I alla fall så gick jag in med högsta risk på detta sparande och det ledde till också 7 fonder vill jag minnas. Det var blandat svenska och utlänska fonder och jag litade helt på portföljgeneratorn.

Det var ett hyfsat bra läge att starta sparandet då allt gick upp på en gång och det gav mig positiv energi att fortsätta.

För mig var det kanon med Avanzas generator, att få hjälp att välja ut fonder med bra spridning utefter vart jag trodde att jag var. För en nybörjare som vill komma igång direkt kan jag definitivt rekommendera detta. Även om jag har bytt ut flera av fonderna idag. De gav mig insikter och lärdomar som jag inte haft annars.

Min fondportfölj idag försöker jag att ändra så lite som möjligt på men samtidigt så gäller det att hitta rätt. Jag börjar nog närma mig min portfölj men är inte helt där ännu.

Mer om detta i ett annat inlägg.

Inga kommentarer:

Skicka en kommentar

Målet är viktigare än resan?

Det skrivs väldigt mycket om mål just nu bland ekonomibloggare. Vad är ditt mål? Att bli ekonomiskt oberoende vid XX år? Att gå i pension vi...